Quantcast
Channel: Godis – en smaksak
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

Lakritsfudge

$
0
0

Både Daniel och min bror brukar påpeka att jag borde lägga ut fler misslyckanden på bloggen. Jag ser dock inga fördelar med det utan väljer bara att posta det allra bästa! ;) Men idag ska ni få receptet på något som började som ett riktigt skuret misslyckande men som slutade med – kanske den godaste lakritsfudgen jag någonsin gjort. Smeten skar sig rejält (d.v.s. fettet flöt upp till ytan) efter kokningen när jag skulle tillsätta chokladen och min smet blev bara grynigare ju mer jag frustrerat försökte röra den slät. Men innan den fick åka i soporna var jag nyfiken på hur den skulle reagera på elvispen. Sagt och gjort. Den fick sig en snabb vispning och vips – så gick den ihop till en krämig massa som jag kunde hälla upp i en form. Resultatet? Ja det blev ingen kola (som jag hade tänkt mig) men en fantastisk fudge med perfekt konsistens!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perfekt ”gå bort present” i december då bitarna varken kladdar eller klibbar ihop!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakritsfudge med flingsalt

Få nu inte panik om smeten skär sig även för dig. Du vispar den slät och krämig med elvisp! Smaken på den här fudgen är klar och tydlig; lakrits. Konsistensen är mjukseg och fast, inte det minsta sockrig eller smulig. Den klarar sig gott framme i rumstemperatur men gärna täckt så den inte torkar på ytan.

50 g smör

3 dl grädde

3 dl strösocker

1 dl mörk sirap

2 msk  lakritspulver (Kung Markatta)

1 tsk vaniljsocker

100 g mörk choklad (56 %)

Flingsalt till garnering

Gör så här:

Klä en form med kanter (24 x 17 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull med höga kanter. Tillsätt grädde, socker, sirap, lakrits och vanilj. Koka kolan på medelvärme tills den tjocknar och når 124° eller klarar kulprovet. Rör då och då i botten och håll närmare koll mot slutet. Det tar runt 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt den vila några minuter. Hacka chokladen och rör ner den i kolan. Om smeten skär sig och blir grynig så vispa den slät med elvisp. Häll upp smeten i formen och toppa med flingsalt. Låt stelna (ev. över natten) och skär sedan i små rutor.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Högtider, Recept

Rocky Road nougat

$
0
0

Alltså. Det här blev helt livsfarligt gott, bara så ni vet. ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rocky Road känns lika gott och aktuellt inför varje jul men för att variera så brukar jag tvista till receptet en aning. I år har jag labbat fram en variant på nougat som är sinnesjukt god.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rocky Road nougat

Variationsmöjligheterna är många, så är gjorde iaf jag!

250 g choklad, blanda ljus och mörk

250 g (1 paket) odense nougat

en nypa salt

ca 20 Dumlekolor

ca 2 dl minimarshmallows

ca 2 dl bananchips

ca 100 salta cashewnötter

Gör så här:

Hacka chokladen och smält den tillsammans med nougat och salt i en skål över vattenbad. Grovhacka Dumle och bananchips. Blanda samman samtliga ingredienser och häll över i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna, gärna ute på vintertrappan eller i kylen. Skär  bitar och servera gärna kall. Bitarna kan bli lite kladdiga när de ligger framme  rumstemperatur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Högtider, Recept

Glutenfria mintchokladbitar

$
0
0

Jag fortsätter på den glutenfria banan och bjussar på ett riktigt chokladigt recept på naturligt glutenfria mintrutor (inget mjöl behövs!) Receptet hittade jag i boken Mitt eget kafé av Mia Öhrn.

IMG_1917

Mintchoklad går alltid hem. Både sött och fräscht på samma gång. Inte helt fel att de här godingarna bakas utan mjöl heller, perfekta för oss med lite känsligare magar!

IMG_1919

Den här bilden har jag fotat ur boken. Lite snyggare än mina! :)

Glutenfria Mintchokladbitar

Botten är riktigt chokladig, nästan som en krämig kladdkaka och har en frisk och söt florsockerglasyr. Mycket choklad går åt, men så är det gott också! Lyxiga och mäktiga ”kondisbitar” som du med fördel kan servera i ganska små bitar.

Chokladkaka:
250 g mörk choklad
120 g smör
3 ägg
1,5 dl ljus sirap
1 krm salt
pepparmintarom från apoteket efter smak
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175°.
Klä en ugnsform ca 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Hacka chokladen till kakan grovt. Smält smöret. Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smälter, låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt och rör ner sirap, salt och ett gäng droppar peppermintarom. Smaka av hela tiden så det blir lagom mycket smak och inte för ettrigt!
Blande äggblandningen med chokladblandningen. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter. Kakan är klar när ytan stannar när man skakar formen. Botten ska fortfarande vara kladdig.
Låt svalna och sedan stelna i kylen. Skär gärna av en liten kantbit och provsmaka kakan så du vet hur mycket mint du vill smaksätta glasyren med.
 
Glasyr:
1 msk smör
4 dl florsocker
ca 2 msk mjölk
pepparmintarom från apoteket efter smak
 
ca 50 g mörk choklad till garnering
 
Gör så här: 
 
Smält smöret i mikron. Rör ner florsocker och mjölk så att du får en riktigt tjock glasyr.
Tillsätt några dropppar pepparmintarom, smaka av.
Sätt bunken i mikron och mikra 10-15 sekunder på full effekt.
Rör om och mikra sedan 10-20 sekunder, eller tills glasyren blivit smidigt och bredbar.
Bred ut glasyren i ett jämnt lager över kakan. Här gäller det att jobba snabbt för glasyren stelnar fort.
Låt glasyren stelna och sätt sedan kakan i kylen.
 
Skär kakan i små bitar och dekorera med smält choklad. Serveras kall.

Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept, Småkakor & cookies

Hemlagad nougatdaim

$
0
0

Hemlagat godis känns lyxigt!

Jag gav mig på att göra någon slags variant av hemlagad Daim där jag bytte ut mandeln mot nougat. Det kluriga är att få kolan knäckig och inte seg – även om det också är gott – om än lite jobbigt för tänderna. Nougaten vill ju också gärna mjukna i rumstemperatur, men dessa små problem löser man ju genom att äta bitarna kylskåpskalla. Ruskigt goda!

Jag hann knappt fota dessa små rackare innan Daja i smyg hade glufsat i sig dem… :) Tyvärr en riktig tråkbild, kantstötta och lite trista på ytan efter flera dagar i kylen…men inte mindre goda för det!

DSC_1075

Hemlagad nougatdaim

Knäckig kola som snabbt blir seg i munnen, mjuk nougat och len mjölkchoklad. Lika sött och gott som det låter! Jag orkade inte stå och doppa varje liten bit i täckande choklad utan drog ett lager choklad över hela ”kakan” som jag sedan skar upp i små bitar. Enkla att förvara i kylen!

Kola:

0,5 dl strösocker

0,5 dl mjukt farinsocker

1 dl ljus sirap

1 dl grädde

en nypa salt

en nypa äkta vaniljpulver

Nougatfyllning:

50-75 g mjuk nougat (Odense)

Chokladtäcke:

100 g mjölkchoklad

ca 1 msk neutral olja

Gör så här:

Koka samtliga ingredienser till kolan under 15-20 minuter. Rör då och då. Gör ett hårt kulprov. (Jag kokade min kola till ungefär 135 grader). Häll upp i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 15 cm. (Finns mjuka aluminiumformar i din matbutik med de måtten). Låt svalna en aning.

Hyvla över nougaten och låt den sakta smälta. Bred sedan ut den i ett jämt lager. Låt svalna och ställ i kylen/frysen tills nougaten stelnat.

Hacka chokladen och smält den försiktigt. Blanda ner oljan och stryk chokladen över nougaten. Rispa fram ett mönster med hjälp av en gaffel.

Ställ i kylen tills chokladen stelnat och skär försiktigt upp i rutor eller bitar.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Nutellafudge

$
0
0

Vad sägs om en krämig, mäktig och chokladig nutellafudge? Fudge är inte bara julgodis, det är gott året om – och vill du inte göra det just nu så spara det till påsk! :)

DSC_0938

Nutellafudge

Seg, mjuk och lite krämig med mustig smak. Ännu en fudge du slipper koka eller ta kulprov på. Den här satsen ger ett stort gäng  små fudgebitar som håller knappa veckan i kylskåpet, men de går också bra att frysa.

100 g mörk choklad

100 g ljus choklad

100 g  smör

1 burk kondenserad sockrad mjölk

knappt 1 krm äkta vaniljpulver

1 burk Nutella (400 g)

1 krm salt

Flingsalt

Gör så här:

Förbered allt innan du sätter på plattan. Klä en form (ca 15 x 20 cm beroende på hur hög fudge du vill ha) med bakplåtspapper. Hacka chokladen och smält den försiktigt.

Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt den kondenserade mjölken, vanilj, Nutella, salt och choklad. Rör till en slät och blank smet och häll snabbt upp i formen. Låt svalna lite och toppa sedan med flingsalt. Om smeten ser skuren ut kan du prova att vispa den homogen med elvisp. Låt stelna i kylen (över natten eller några timmar) och skär sedan upp i kuber. Fudgen blir lite mjuk om den står i rumstemperatur länge så förvara den i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Högtider, Recept

Hemlagad kexchoklad

$
0
0

Jag älskar enkelheten i kexchoklad. Inne på Bakverk & Fikastunder hittade jag inspirationen till att göra egna – som jag smaksatte med mjuk nougat och apelsin. Jag behöver knappast skriva hur goda de blev…. Snart är det påsk gott folk och dessa borde segla raka spåret in på just ditt gottebord! :)

DSC_1559

Varför köpa när man enkelt gör egna? :)

DSC_1584

Hemlagad kexchoklad med nougat och apelsin

Väldigt lika den köpta kexchokladen, men något gottigare. Frasigt goda! Mjölkchoklad, mjuk nougat och apelsin är en favoritkombo men nougaten kan du byta mot Nutella för variation och apelsinen kan så klart uteslutas. Jag kommer prova smaksätta med kaffe nästa gång (Nespressos espresso pulver). Doppa i mörk choklad om du vill få bort lite av sötman.

12 smörgåsrån

50 g mjölkchoklad

75 g mjuk nougat (Odense)

en nypa salt

skal av 1 apelsin

175-200 g mjölkchoklad eller mörk choklad att doppa i

2 tsk neutral olja

Gör så här:

Smält 50 g mjölkchoklad (över ett vattenbad) och rör ner nougaten i den tills den smälter. Tillsätt apelsinskal och salt. Varva 4 rån på varandra med täckande lager av chokladnougaten emellan. Lämna det översta rånet utan fyllning. Upprepa proceduren så att du har tre stora kex med fyra lager rån. Frys in i ca 15 min. 

Dela kexen med vass kniv i önskvärd storlek. Smält 175 g mjölkchoklad (över ett vattenbad) och rör ner oljan. Häll chokladen i ett mindre kärl med höga kanter. Doppa kexen i chokladen med hjälp av en tång eller gaffel så de blir helt täckta. Skrapa av undersidan innan du placerar de färdiga godbitarna på ett galler eller bakplåtspapper. Förvara godiset i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Espressofudge

$
0
0

To. die. for. Ljuvlig kaffefudge står på menyn idag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perfekt munsbit till fikat. Smälter i munnen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espressofudge

Enkel att lyckas med, seg och härlig i konsistensen. Fyllig smak av kaffe och choklad. Den här satsen ger ett stort gäng  små fudgebitar som håller knappa veckan i kylskåpet, men de går också bra att frysa.

450 g mörk och ljus choklad (blanda som du vill)

25 g smör

1 burk kondenserad sockrad mjölk

1 krm salt

4 tsk Nescafé espressopulver

Gör så här:

Förbered allt innan du sätter på plattan. Klä en form (ca 15 x 20 cm beroende på hur hög fudge du vill ha) med bakplåtspapper. Hacka chokladen och smält den försiktigt.

Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt den kondenserade mjölken, salt och espressopulver. Låt bli varmt (under omrörning) och rör ner chokladen. Rör till en slät och blank smet och häll snabbt upp i formen. Låt stelna i kylen (över natten eller några timmar) och skär sedan upp i kuber.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Ischoklad med kokos

$
0
0

Ischoklad gjord på mörk choklad och den hälsosamma kokosoljan har jag tänkt göra i evigheter nu. Kall ischoklad – som ett nyttigare godis – känns som en självklarhet i den här värmen, även om just ischoklad räknas som ett typiskt julgodis. Dessa äter jag med gott samvete alla dagar i veckan!

Receptet knyckte jag härifrån.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ischoklad med kokos

Gotte på bara två ingredienser som smälter i munnen. Välj kokosolja och choklad av hög kvalitet för godast smak.

ca 20 st

100 g 70 % mörk choklad av hög kvalitet

0,5 dl flytande kokosolja med smak

ev riven kokos eller kokoschips till garnering

Gör så här:

Värm kokosoljan och häll den över finhackad choklad. Rör tills chokladen smält. Häll upp i små ischokladformar och ställ i kylen att stelna. Garnera ev med kokos precis innan de sätter sig. Förvara i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Lakritstryfflar

$
0
0

Dessa godingar smälter i munnen och kan mycket väl vara den där lilla sötsaken som får avsluta middagen eller vara del av ett  stort gottebord där man vill bjuda på många olika smaker. Innehåller inga svåra moment men däremot lakritsgranulat som är lite knepigare att få tag på än pulver.

Lakritsgranulat får man fram genom att mala eller krossa stänger eller block av rålakrits. Det är lite grövre i texturen än lakritspulver, lite mer som ett ”socker” i konsistensen. Det är inte lika lätt att få tag på som lakritspulver (som idag finns i nästan alla mataffärer), du behöver söka i lakritsbutiker, pralinbutiker eller lyxigare godisaffärer eller på nätet så klart. Ni får två exempel här och här.

Originalreceptet är från boken Lakrits, bakverk, godis, desserter, mat & dryck av Elisabeth Johansson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krämig lakritstryffel rullad i ett tunt lager mörk choklad och lakritssocker. To die for!

Jag skriver som jag brukar; använd tajta plasthandskar när du rullar tryfflar (finns bland städartiklar i matbutiken eller på Clas Ohlson) och stå inte i närheten av en varm ugn. Passa på att rulla när köket är svalt och dina händer är svala och inte kokheta. Det blir så lätt kletigt annars….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakritstryffelpraliner

Lena små rackare som smälter i munnen. Lakritsmaken är tydlig och alldeles lagom stark. Glukossirap finns på bakhyllan och glukos även på apoteket. Det kan du spara och använda till julgodis senare i år.

20-40 st beroende på storlek

200 g vit choklad

75 g mörk choklad (70%)

1 dl vispgrädde

0,5 msk lakritsgranulat

10 g glukos (glukossirap) eller honung

ev en nypa salt

150-300 g mörk choklad att rulla i (jag klarade mig på den mindre mängden)

Lakritssocker:

1 dl strösocker

1 msk lakritsgranulat

Gör så här:

Hacka all choklad och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, lakritsgranulat, glukos och salt. Häll den varma blandningen över chokladen och rör om till en jämn tryffel. Låt svalna, häll smeten i en låda, täck med lock och låt stelna till nästa dag (över natten).

Skeda upp små tryffelhögar och rulla dem snabbt till kulor i valfri storlek – använd tajta plasthandskar.  Blanda socker med lakritsgranulat på en tallrik eller i en skål och smält chokladen. Ta en klick smält choklad i handflatan och rulla snabbt kulorna mellan händerna och rulla dem sedan i sockret. Ta hjälp av en sked. Förvara gärna tryffeln i kylen så håller den någon vecka eller två. Tryfflarna går också bra att frysa in.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Jordnötsbollar

$
0
0

Farligt goda jordnötsbollar bjuder jag på idag! Ett nyttigare snax aka energiboll.

Jag har många vansinnigt goda recept på liknande nyttiga bollar. Sök i sökrutan på just ”energibollar” så dyker de upp i tur och ordning.

Mina favoriter?  Enkelt! -Raw food brownies med kaffe, pepparkakskulor och lakritsbollar. Jag har alla sorter i frysen just nu, redo att plockas fram om kvällarna när suger skriker och pockar på uppmärksamhet. Ren lyx faktiskt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jordnötsbollar

Jordnötter, choklad och kokos – en blandning som påminner om snickers i smaken. Ljuvliga!

runt 20 små bollar

12 färska kladdiga dadlar

2 msk kakao

2 msk kokosolja med kokossmak

1 dl jordnötssmör (mixa eget på salta jordnötter och lite rapsolja)

en nypa vaniljpulver

kokos att rulla i

Gör så här:

Kärna ur dadlarna och mixa dem släta i en liten matberedare. Tillsätt kakao, kokosolja, jordnötssmör och en nypa vaniljpuver. Mixa slätt. Rulla små bollar i kokos. Förvara i kyl eller frys.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Karamell- & chokladgodisbars

$
0
0

I Allt om Mats julspecial hittade jag ett recept som väckte min nyfikenhet, chokladrutor eller godisrutor som man bara svänger ihop och ställer i kylen att stelna. Det var nog framförallt blandningen av ingredienser som lät så söt och god! Lite små förändringar blev det allt i receptet, som vanligt! Det roliga är ju att labba fram något mer eget.

Det bästa är att varken ugn eller kokning behövs. Enkelt godis med andra ord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Även om bitarna stelnar till i kylen kan de bli lite kletiga på undersidan. Toppa serveringsfatet med kokos så lossnar de lättare. Eller förvara dem helt enkelt i frysen, det går utmärkt och de går bra att servera direkt ur frysen.

Karamell- & chokladgodisbars

Frasigt sega och lite kladdiga godisrutor med smaka av kola, kokos, kex och pekannötter. Barnsligt goda, framförallt ett godis för barn! Servera direkt ur kyl eller frys.

Variera genom att använda kondenserad mjölk, andra nötter, kanel eller kardemumma eller genom att toppa med smält choklad och nougat – men var då beredd på en chock av sötma!

250 g digestivekex

2 dl valnötter eller pekannötter

2 dl kokosflingor

100 g smör

150 g vit choklad

1 burk karamelliserad eller sötad kondenserad mjölk (jag tog det förstnämnda, i originalreceptet används det sistnämnda)

en rejäl nypa salt

1 tsk vaniljsocker

Topping:

200 g mörk choklad 70 % eller lika delar mörk och ljus choklad

2 tsk neutral olja

Ev florsocker till garnering

Gör så här:

Krossa kexen grovt och grovhacka nötterna. Blanda med kokos. Smält smöret tillsammans med hackad vit choklad och rör ner den karamelliserade mjölken, salt och vaniljsocker. Blanda med de torra ingredienserna till en tjock och lite kletig smet. Fördela i en klädd ugnsform (välj själv hur höga rutor du vill ha), tryck ut den ordentligt. Täck och låt stelna i kylen minst 4 timmar.

Smält hackad choklad till toppingen och blanda med oljan. Bred den över kakan och låt stelna ytterligare någon timme i kylen. Skär upp i rutor, pudra ev med florsocker. Förvara i kylen eller frysen.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Recept

Superenkel nougatpralin

$
0
0

Två ynka ingredienser plus din eventuella valfria smaksättning är vad som behövs till dagens tips på turbosnabba julpraliner. Goda är de förresten också, så klart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julgodis på minuten. Omöjliga att misslyckas med! Något för oss godisråttor som gillar nougat. Pralinerna smälter i munnen….

Superenkel nougatpralin

Receptet är enkelt, lika delar (i gram) mjölkchoklad och mjuk nougat. Förslag på goda smaksättningar; lakritspulver, apelsinskal, fint hackade nötter, krossad flagad mandel, julkryddor eller kaffe – som jag använde. Ischokladformar eller knäckformar – båda fungerar.

25-30 st

100 g mjölkchoklad

100 g ljus nougat

jag smaksatte med kaffe (ca 1 tsk Nescafé espressopulver + en puff kanel)

Gör så här:

Smält hackad choklad och delad nougat över ett vattenbad. Blanda ner valfri smaksättning. Smaka av. Fyll en liten spritspåse med blandningen och fyll små knäck- eller ischokladformar med smeten. Ställ kallt att stelna. Förvara och servera kalla.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Julgodisfavoriter

$
0
0

Det är galet kul att prova nya recept på julgodis men vissa recept ligger en extra varmt om hjärta och de är bara för bra för att bytas ut. Här är mina favoriter från förra året!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Länkningen fungerar inte för mig just nu. Sök på namnen i sökrutan uppe till höger.

Rocky road nougat↑

Lakritskola med flingsalt

Mjölkchokladfudge med apelsin

Lakritsfudge


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Mjölkchoklad- kola/fudge

$
0
0

Väl hemma på Åland för att fira jul så ställde jag mig ganska så snart vid spisen för att koka årets sats av chokladkola. Den här gången föll valet på en mjölkchokladkola som jag hittade inne hos Bakverk och fikastunder. Jag kunde inte motstå frestelsen att smaksätta med salt! Ruskigt god blev den, men nästan mer en fudge än en kola om du frågar mig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjölkchokladkola/Mjölkchokladfudge

Mjukt seg att tugga på. Mer som en kort fudge i konsistensen än en tuggig kola som tar länge att äta. Mäktig, fyllig och grymt god!

1,5 dl ströocker

1,5 dl mörk sirap

1,5 dl grädde

50 g smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g mjölkchoklad (Fazer blå)

Flingsalt (kan uteslutas)

Gör så här:

Blanda socker, sirap, grädde, smör, kakao, vaniljsocker och salt i en kastrull, koka upp och låt småkoka tills kolan klarar kulprovet (häll lite kola i ett glas med kallt vatten och det skall sedan gå att rulla ihop till en boll) eller mäter ca 128 grader. Rör i botten då och då. Tag av ifrån kastrullen, låt stå en stund och rör sedan ner mjölkchoklad med några kraftiga tag tills det blir en jämn blank kola. Häll upp i en form med bakplåtspapper (på ca 20 x 20 cm). Toppa med lite flingsalt. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Högtider, Recept

Vanilj- & smörkolafudge

$
0
0

Idag bjuder jag på en seg, mjuk och ljuvlig vanilj- och smörkolafudge. Receptet knyckte jag från mammas Allers tidning nr 4 1014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här fudgen är ganska snabb och lätt att göra men den kräver ständig omrörning i botten under de 10 minuter den ska kokas. Mäktig och ljuvligt god! Inte ett dugg torr eller sockrig men förstås ganska söt.

Vanilj- och smörkolafudge

Söt, seg, mjuk, smörig fudge med smak av kola.

150 g vit choklad

125 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g

1,5 dl ljust muskovadosocker eller mjukt farinsocker

2 msk sirap (ljus el mörk)

2 krm äkta vaniljpulver

1 krm salt (min tillsats)

Gör så här:

Klä en låda ca 15 x 15 cm med bakplåtspapper.

Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kondenserad mjölk, socker, sirap, vanilj och salt. Rör om tills allt är väl blandat och koka under ständig och noggrann omrörning i botten i ca 10 minuter. Det bränner lätt i botten, speciellt utmed kanterna. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den smält. Häll fudgen jämt i formen och låt svalna. Ställ kallt och skär sedan upp i kuber. Går bra att frysa!


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Vit ischoklad med saffran

$
0
0

Dagarna springer iväg, bäst vi ”blir av med” julgodisrecepten innan januari är här… :)

Isande och nästan lite läskande julgodis med smak av saffran och lite clementin. Törs man säga att det är ett uppfriskande julgodis? :)

Färgen blev konstigt nog inte så gul som jag trodde utan mest gräddvit med lite röda prickar i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag använde ekologiskt kokosfett utan smak, men vem vet – det kanske är en urgod kombo att blanda kokossmaken med saffran?

Vit ischoklad med saffran och clementin

Isigt läskande godis som bokstavligen smälter i munnen. Saffran och clementin är goda kompisar!

ca 18 st

50 g ekologiskt kokosfett utan smak

100 g vit choklad

0,5 g saffran

0,5 tsk strösocker eller florsocker

Skal av 1 clementin

Gör så här:

Smält kokosfett och hackad choklad tillsammans över ett vattenbad. Stöt saffranet tillsammans med sockret och tillsätt det samt clementinskalet till blandningen. Låt svalna lite, fyll en spritspåse och fyll små ischokladformar. Låt stelna i kyl. Servera kalla.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Brigaderos

$
0
0

När man känner att inspirationen är lite låg är det alltid kul att kika lite på recept från andra länder och kulturer. Kom över ett Brasilianskt godis – brigaderos – som jag bara var tvungen att prova. Jag kände direkt att jag ville dit och pilla på receptet så jag har satt min egen prägel på det (salt, vanilj och smaksättning) och det blev riktigt gott. Så gott att det knappt fanns några kvar att fota – när jag väl skulle göra det….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Något att fylla påskägget med kanske?

Brigaderos my style 

Sött, mjukt, lite segt godis med kola-aktig smak. Godast att smaksätta tycker jag, se mina tips nedan.

55 g smör

1 burk kondenserad mjölk, sötad

5 msk kakao

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

Tips på smaksättning:

* ca 1 msk lakritspulver – rulla gärna i lakritspulver

* ca 1,5 tsk nespresso pulver – rulla gärna nespresso pulver

* rivet skal av 1 stor apelsin – rulla gärna i kakao

Ev smält mörk choklad att rulla i (bra om man vill åt ett skal runt kulorna som gör dem mer hållbara i rumstemperatur).

Kakao eller florsocker att rulla kulorna i

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk, kakao, salt och vaniljsocker. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar, det tar ca 10 minuter. Smaksätt gärna antingen med lakrits, kaffe eller apelsinskal. Häll upp i en platslåda och låt svalna. Ställ i kylen tills smeten blivit kall och hård. Forma små kulor av smeten (bra att ha tajta plasthandskar på sig) och rulla dem sedan i kakao eller florsocker. Om du vill ha ett skyddande skal runt kulorna så rulla dem mellan händerna i smält choklad och rulla dem därefter i kakao eller florsocker. Förvara i kylen. De mjuknar om de står framme länge i rumstemperatur.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Recept

Hemlagad choklad- & hasselnötskräm

$
0
0

Jag är en sucker för Nutella (hasselnötspålägg med kakao), det ska jag erkänna och just därför ville jag prova att göra min egen variant. Målet var att få den hyfsat slät och krämig och med mycket smak förstås. Döm om min förvåning när jag smakade resultatet! Nu hade jag Nutella hemma och kunde jämföra rakt upp och ner och okej, det smakar ju inte identiskt utan mer hemlagat (och faktiskt mer ”på riktigt” ju mer man äter). Nutellan är lite mörkare, oljigare och lenare och har tydligare kakaosmak medan min kräm är slät (men inte helt len) och den smakar verkligen choklad- och hasselnöt. Med det sagt så är ju inte heller innehållet på Nutella och min kräm detsamma. Men nu borde ni ha en ganska bra uppfattning om vad jag har labbat fram.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magiskt gott! Vad ska man då använda detta till? Jag tänker njuta av det rakt upp och ner, till pannkakor, glass, mellan kakor, i rulltårta, i frosting…. jag listan kan göras lång.

På den undre bilden ser ni den nästan helt släta konsistensen. Den är inte helt len, men det ska den inte vara heller när man lagat den själv och mixat nötterna hemma ända tills maskinen nästan ryker av värmeslag… :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kommer iaf receptet.

Hemlagad choklad- och hasselnötskräm

Det enda ”jobbiga” med det här receptet är att mixa nötterna till ett smör, det tar ca 10-15 minuter. Det momentet kan du skippa genom att köpa hasselnötssmör (utan tillsatser). Jag valde mjölkchoklad till receptet men det går säkert lika bra att blanda ljus och mörk choklad eller att bara ta mörk, prova dig fram. Konsistensen är nästan helt slät, lite mjukseg och smaken är en skön och söt blandning av hasselnötter och choklad.

70 g hasselnötter (rostade och skalade om du hittar)

en nypa salt

1,75 dl sötad kondenserad mjölk

80 g mjölkchoklad (Fazer blå) eller blanda ljus och mörk

1- 2 msk ljus sirap  (efter smak)

ca 1 msk kakao (behövs iaf om du endast använder ljus choklad)

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Om du använder naturella hasselnötter med skal; rosta dem i en medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Gnid bort skalet i en ren kökshandduk. Låt dem svalna lite.

Mixa nötterna till ett krämigt smör i en liten matberedare med en nypa salt. Ha tålamod, det kan ta upp till 15 minuter. Fös ner hasselnötsmjölet från kanterna mellan varven.

Smält chokladen. Blanda ner choklad och kondenserad mjölk i nötsmöret. Smaka av med sirap, kakao och vanilj. Rör slätt. Förvara i en burk med lock i kylen. I kylen stelnar förstås krämen lite grann, men den blir inte hård utan går bra att skeda upp.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Veganfudge

$
0
0

Dagens recept är hämtat ur Clean Cooking laga mat utan gluten och mjölk av Elisabeth Johansson.

Nu ska du få ta del av ett lite hälsosammare alternativ till julens fudge. Fortfarande otroligt god, chokladig och läcker men ett bättre alternativ än de klassiska recepten som är fulla av vitt socker och sirap. Inte för att jag tänker utesluta vanlig fudge ur kosten men man kan ju variera sig lite tänker jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaffe och fudge, en grymt trevlig kombination.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladfudge (veganfudge)

Mjukt krämig och skönt chokladig. Lagom söt och mäktig, små bitar räcker långt. Förvara i kylen eller frysen, den kan bli lite väl mjuk i rumstemperatur.

50 g hackad mörk choklad 54-65 % (jag tog 70 %)

2 msk kokosolja

2,5 dl nötsmör (jordnötssmör, mandelsmör el hasselnötssmör exempelvis, gör gärna eget)

0,5 dl kakao (jag blandade kakao och carob)

1-2 msk lönnsirap (jag tog 2 msk)

ev en nypa salt och vaniljpulver (min tillsats)

ev 1 msk kakaonibs till garnering

Gör så här:

Smält choklad och kokosolja i varsin skål i mikron. Mixa nötsmöret med oljan. Tillsätt chokladen, kakao, lönnsirap och ev salt och vanilj. Häll upp smeten i en liten klädd form, (ca 9 x 14 cm). Låt stå i frysen tills den stelnat, sen kan du förvara den i kylen. Skär upp i kuber och servera kylskåpskall då den mjuknar i rumstemperatur.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Karamellbräck med tunnbröd

$
0
0

Är du precis som jag – sugen på lite nytt julgodis i år – så ska du prova dagens recept som ursprungligen kommer från Mia Öhrn. Men precis som vanligt så har jag gjort min egen knorr på det hela.

Låt mig presentera; karamellbräck med tunnbröd.

IMG_0212

Trött på vanlig knäck? Prova dessa tunnbrödsknäck-bräck med flingsalt och valnötter på toppen. Grymt god kombination!

Skulle du vilja göra ett vuxnare godis som är mindre sött? prova att halvera satsen på smörkaramellen och välj en riktigt mörk choklad, 85-90 %.

IMG_0211

Karamellbräck med tunnbröd

Knäckigt, sött, gott och smått beroendeframkallande.

Ca 6-8 bitar hårt tunnbröd (ska täcka en plåt)

175 g smör

2 dl strösocker

3 msk glykos

1 tsk vaniljsocker (min tillsats)

200 g mörk choklad, 70 %

50-100 g valnötter

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Plåten ska helst ha en liten kant, inte vara helt slät. Placera ut tunnbröden så att de täcker hela plåten. Du kan bryta ner tunnbröden i bitar där du behöver skarva. Mät upp smör, socker, glykos och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra ett par minuter tills det tjocknar lite. Det behöver inte få färg. Häll ut smeten över tunnbröden på plåten. Det behöver inte bli snyggt, det flyter ut jämnt i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter (det ska få lite färg). Hacka under tiden chokladen fint och valnötterna grovt. Ta ut plåten ur ugnen när karamellen blivit ljust gyllenbrun. Vänta någon minut och strö sedan chokladen över karamellen. Vänta ett par minuter tills chokladen börjat smälta och bred sedan ut den i ett jämnt lager. Strö ut valnötterna och flingsaltet och låt sedan stelna i kylen i minst 30 minuter. Bryt bräcken i grova bitar. Förvara i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept
Viewing all 69 articles
Browse latest View live